Choď na obsah Choď na menu
 


Výročná schôdza 2006

9. 1. 2011

  Správa o činnosti DHZ Rožkovany za rok 2006

 

Vážení hasiči , hasičky milí hostia.

Tak, ako každý rok, aj na záver tohto roku sme sa stretli, aby sme zhodnotili našu činnosť v uplynulom období. Bol to prvý rok, kedy naša organizácia pracovala  pod vedením nového výboru, ktorý sme si zvolili v minuloročných voľbách. Členská základňa sa nám  rozšírila v roku 2006 o 17 členov z toho z toho 8 žien a jej stav k dnešnému dňu je 87 členov z toho 32 žien. V rámci DHZ pracuje jedno družstvo mladých požiamíčok. Organizácia rozbehla svoju činnosť od zimovaním techniky a jej prípravou na zásahy a súťaže. Dňa 4.mája na deň sv. Floriána , patróna hasičov, bola obetovaná sv. omša za zdravie všetkých požiarnikov. Členovia výboru sa zúčastnili jarnej a jesennej IMZ a  rozhodcovského školenia pre hru plameň a pre PP DHZ.

   Súťažný rok sme začali dňa 16.mája v Kamenici, kde sme sa zúčastnili povinnej PP DHZ okrsku č.4  Naši muži časmi PÚ 27.93 a štafeta 86.89 obsadili prvé miesto a triumf doplnili naše ženy tiež prvým miestom časmi PÚ 42.63 a štafetou 94.09.Obe družstvá postúpili na okresné  kolo do Pečovskej Novej Vsi . 26. mája sa družstvo plameňáčok zúčastnilo súťaže v Šarišských Dravciach, kde časmi CTIF 114,99 a štafeta 97,2 obsadili 5. miesto. Hoci mali najlepšiu štafetu doplatili na svoj vek, keď sa im odpočítalo malo  výhodových bodov . V požiarnom útoku bez vody, ktorý sa hodnotí zvlášť obsadili 2. miesto. Obľúbenou súťažou mladých hasičov  sa stáva prebor jednotlivca, kde Mária Daňková obsadila 3. miesto.

 Dňa 27.mája sa dorastenci a dve družstvá dorasteniek zúčastnili okresnej pohárovej súťaže v Uzovských Pekľanoch , kde chlapci obsadili miesto 8. a dievčatá 2. a 3. miesto.

Zapojili sme sa aj do preboru jednotlivca a 2.výkonostnú triedu získali : Duľová Mária, Daňková Mária, Koscelníková Martina a Vít Šarišský a 3.VT MAtvijová Veronika.

 Okresné kolo v PNV  sa konalo 11. júna , kde muži získali 6. miesto a ženy cenné víťazstvo. V prebore  jednotlivca získal Miroslav Bakoš 1. VT. 18. júna sa naši starí páni zúčastnili okresnej súťaže mužov nad 35 rokov v Bodovciach, kde obsadili pekné tretie miesto. V prebore jednotlivca Smetanká Matúš získal 3. VT a Vinca Viktor 1. VT.

Na Šarišskom pohari v Giraltovciach obsadilo výborné 2. miesto a prvýkrát v tomto roku okúsilo prehru.Z vyhodnotenia  umiestnenia na pohárových súťažiach, ktoré robí OV sa naše ženy umiestnili  na 2. mieste hoci sa zúčastnili iba na dvoch zo siedmych súťaži. Týmto umiestnením si vybojovali   účasť vo finále Východoslovenskej hasičskej ligy, ktorá sa uskutočnila 30.9.v Betliari a obsadili tam naše ženičky miesto 6.

Naša činnosť nie je zameraná len na súťaženie, ale aj na pomoc občanom, prevenciu a boj s ohňom. Na výborovej schôdzi naši členovia absolvovali školenie o prevencii pred požiarmi a v spolupráci

s Obetným úradom sme vykonali, po vykurovacom období preventívne proti požiarne kontroly v 281 obytných domoch. V malých prevádzkach ich vykonal tech. PO. Pri upratovaní požiarnej zbrojnice, oprave techniky a údržbe výstroja a vyzbroja sme odpracovali 210 brigádnických hodín. S technikou sme pomáhali 4- krát prebíjať upchané kanály v obci a pred prvým svätým prijímaním sme vyumývali prístupovú cestu ku kostolu. Na pozvanie organizácii sa členovia výboru zúčastnili osláv 80. výročia založenia DHZ v Červenici a v Svidníku. Vo Svidníku sa pohárovej súťaže zúčastnili aj naše úspešné ženy a opäť získali prvé miesto.

V októbri strojník zazimoval techniku a v spolupráci s veliteľom uskladnil nádrž a základňu a tým symbolický ukončil výcvikový tok 2006.

V lokalite našej obce sme žiaľ tohto roku zaznamenali aj dva požiare, pri ktorých sme museli zasahovať. Prvým bol požiar stohu nad poľnohospodárskym družstvom, kde sme zasahovali

s cisternou. Na miesto požiaru sme prišli ako prvý pred profesionálmi z Lipian a po obhliadke horeniska sme začali hasiť, po ich príchode sme im odovzdali velenie, ale skonštatovali, že na uhasenie je už neskoro. Tak sme tam nechali iba hliadky pre prípad rozšírenia sa požiaru na trávnatý porast. Druhý požiar bol požiar trávnatého porastu na kopci pri hlavnej ceste. Tam sme zasahovali len s lopatami a podarilo sa nám ho uhasiť pred príchodom profesionálov.

Na záver sa chcem poďakovať všetkým členom, ktorí svojou činnosťou prispeli k úspešnému chodu našej DHZ a samozrejme veľké vďaka patrí aj pani starostke a pánom poslancom, ktorí nás v našej činnosti podporujú.